Sindicat d'Estudiants Catalunya

Aturem la repressió franquista!

Construïm la República catalana del jovent i dels treballadors!

El proper divendres 21 de desembre se celebra a Barcelona un Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez. Lluny d’aturar la repressió franquista contra els drets democràtics del poble de Catalunya, el govern del PSOE ha mantingut les polítiques autoritàries del PP i des del primer moment ha amenaçat amb l’aplicació de nou del 155 si estudiants i treballadors i treballadores de Catalunya no ens aturem en la nostra voluntat de trencar amb el règim del 78 i construir una República catalana que asseguri una educació i sanitat pública i de qualitat, un habitatge digne i drets socials i laborals. El govern del PSOE no ha alliberat els presos polítics, no ha permès retornar als exiliats i no respecta el dret d’autodeterminació.

Les reunions d’aquest òrgan a Barcelona es van produir en diverses ocasions durant el règim franquista, amb l’objectiu clar per part de la dictadura de treure múscul, intimidar a la dissidència i fer promeses falses per intentar reduir el descontent popular. L’última reunió d’aquest òrgan a Barcelona va ser el febrer del 1976, quan Joan Carles I (pare de Felip VI) acabava de ser coronat rei per ordre del dictador Francisco Franco i buscava frenar les mobilitzacions als carrers que reclamaven l’amnistia pels presos polítics, acabar amb el malson de la dictadura i posar fi a l’explotació de la classe treballadora per part de l’oligarquia. El PP de Catalunya ha reclamat en els últims anys al govern de Mariano Rajoy que celebrés un Consell de Ministres a Barcelona, per tal de reforçar la presència de l’Estat a Catalunya. La celebració del Consell de Ministres el 21D no només és un altre gest estèril del govern del PSOE, sinó també un intent dels sectors més reaccionaris de l’Estat de dir “Catalunya és meva”.

El govern del PSOE ha endurit el seu missatge contra les aspiracions republicanes del poble de Catalunya arran de les eleccions a Andalusia, en la qual van perdre més de 400.000 vots respecte les darreres i un pacte de dretes pot desallotjar-los de la Junta per primer cop en 36 anys. És clar que el PP, Ciutadans i VOX han usat el pacte de investidura de Pedro Sánchez per treure a passejar el nacionalisme espanyol més ranci, tot proclamant que la gent d’Andalusia viurà millor si s’aixafen amb contundència els drets democràtics del poble de Catalunya i es manté la “unitat d’Espanya”. Però la clau de la davallada històrica del PSOE recau en les seves polítiques de retallades, que han provocat la misèria i l’atur mentre la corrupció enriquia a diversos dels seus dirigents. A més, precisament el PSOE a Andalusia ha atiat en els darrers anys el nacionalisme espanyol i un discurs contra els drets democràtics del poble de Catalunya, i això ha preparat el terreny per la demagògia de la dreta. Augmentant la bel·ligerància contra el poble de Catalunya el PSOE anima l’extrema dreta i els sectors més reaccionaris de l’Estat a incrementar la repressió franquista, que a nivell educatiu s’expressa amb nous atacs al català i al model d’immersió lingüística.

La lluita per la República continua. Aquest inici de curs vam començar amb una vaga estudiantil històrica l’1-O que va buidar instituts i universitats i que va demostrar la força que tenim als carrers. Aquell dia per la tarda centenars de milers d’estudiants i treballadors i treballadores ens vam mobilitzar plegats expressant la nostra voluntat d’avançar en la construcció de la República catalana. Després d’aquesta jornada brutal des del Sindicat d’Estudiants vam traslladar a totes les organitzacions estudiantils i del professorat una proposta de realitzar una vaga de la comunitat educativa com a palanca per una nova gran vaga general, com la del 3-O, per enfortir la mobilització als carrers i avançar cap a la República del jovent i dels treballadors i treballadores. L’evolució dels fets demostra que la lluita és l’únic camí.

Des del Sindicat d’Estudiants fem una crida als i les estudiants de instituts i universitats a participar en les mobilitzacions del proper 21D pel matí que anunciarem properament al nostre web i a les xarxes socials, cancel·lant les activitats previstes per aquell dia i organitzant aturades estudiantils per assegurar la nostra participació en les mobilitzacions. Com sempre, ens manifestarem de forma pacífica per no donar cap excusa que justifiqui l’aplicació de nou del 155 i assenyalant que la mobilització massiva és la manera d’aconseguir les nostres reivindicacions: alliberament dels presos polítics, retorn dels exiliats i exercici del dret d’autodeterminació.

El govern del PSOE ha escollit aquesta data intentant trobar una menor resposta social, així que animem a tots i totes a omplir els carrers el 21D per deixar clar que tenim força, que aturarem la repressió franquista i que la lluita per la República catalana del poble segueix endavant i que necessitem convocar una gran vaga general al gener i posar sobre la taula una estratègia combativa per tombar el règim del 78, la monarquia i les injustícies socials.

La lluita per la República catalana del poble continua!

Els carrers seran sempre nostres!

• • • •

¡Hay que frenar la represión franquista!

¡Construyamos la República catalana de la juventud y de los trabajadores!

El próximo viernes 21 de diciembre se celebra en Barcelona un Consejo de Ministros del gobierno de Pedro Sánchez. Lejos de detener la represión franquista contra los derechos democráticos del pueblo de Cataluña, el gobierno del PSOE ha mantenido las políticas autoritarias del PP y desde el primer momento ha amenazado con la aplicación de nuevo del 155 si estudiantes y trabajadores y trabajadoras de Catalunya no nos detenemos en nuestra voluntad de romper con el régimen del 78 y construir una República catalana que asegure una educación y sanidad pública y de calidad, una vivienda digna y derechos sociales y laborales. El gobierno del PSOE no ha liberado los presos políticos, no ha permitido volver a los exiliados y no respeta el derecho de autodeterminación.

Las reuniones de este órgano en Barcelona se produjeron en varias ocasiones durante el régimen franquista, con el objetivo claro por parte de la dictadura de sacar músculo, intimidar a la disidencia y hacer promesas falsas para intentar reducir el descontento popular. La última reunión de este órgano en Barcelona fue en febrero de 1976, cuando Juan Carlos I (padre de Felipe VI) acababa de ser coronado rey por orden del dictador Francisco Franco y buscaba frenar las movilizaciones en las calles que reclamaban la amnistía por los presos políticos, acabar con la pesadilla de la dictadura y poner fin a la explotación de la clase trabajadora por parte de la oligarquía. El PP de Cataluña ha reclamado en los últimos años en el gobierno de Mariano Rajoy que celebrara un Consejo de Ministros en Barcelona, con el fin de reforzar la presencia del Estado en Catalunya. La celebración del Consejo de Ministros el 21D no sólo es otro gesto estéril del gobierno del PSOE, sino también un intento de los sectores más reaccionarios del Estado de decir "Catalunya es mía".

El gobierno del PSOE ha endurecido su mensaje contra las aspiraciones republicanas del pueblo de Catalunya a raíz de las elecciones en Andalucía, en la que perdieron más de 400.000 votos respecto a las últimas y un pacto de derechas puede desalojarlos de la Junta por primera vez en 36 años. Está claro que el PP, Ciudadanos y VOX han usado el pacto de investidura de Pedro Sánchez para sacar a pasear el nacionalismo español más rancio, proclamando que la gente de Andalucía vivirá mejor si se aplastan con contundencia los derechos democráticos del pueblo de Catalunya y se mantiene la "unidad de España". Pero la clave de la bajada histórica del PSOE recae en sus políticas de recortes, que han provocado la miseria y el paro mientras la corrupción enriquecía a varios de sus dirigentes. Además, precisamente el PSOE en Andalucía ha atizado en los últimos años el nacionalismo españolista y un discurso contra los derechos democráticos del pueblo de Cataluña, y esto ha preparado el terreno para la demagogia de la derecha. Aumentando la beligerancia contra el pueblo de Cataluña el PSOE anima la extrema derecha y los sectores más reaccionarios del Estado a incrementar la represión franquista, que a nivel educativo se expresa con nuevos ataques al catalán y al modelo de inmersión lingüística.

La lucha por la República continúa. Este inicio de curso empezamos con una huelga estudiantil histórica del 1-O que vació institutos y universidades y que demostró la fuerza que tenemos en las calles. Ese día por la tarde cientos de miles de estudiantes y trabajadores y trabajadoras nos movilizamos juntos expresando nuestra voluntad de avanzar en la construcción de la República catalana. Después de esta jornada brutal desde el Sindicat d’Estudiants trasladamos a todas las organizaciones estudiantiles y del profesorado una propuesta de realizar una huelga de la comunidad educativa como palanca para una nueva gran huelga general, como la del 3-O, por fortalecer la movilización en las calles y avanzar hacia la República de la juventud y de los trabajadores y trabajadoras. La evolución de los hechos demuestra que la lucha es el único camino.

Desde el Sindicat d’Estudiants llamamos a los estudiantes de institutos y universidades a participar en las movilizaciones del próximo 21D por la mañana que anunciaremos próximamente en nuestra web y en las redes sociales, cancelando las actividades previstas para ese día y organizando paros estudiantiles para asegurar nuestra participación en las movilizaciones. Como siempre, nos manifestaremos de forma pacífica para no dar ninguna excusa que justifique la aplicación de nuevo del 155 y señalando que la movilización masiva es la manera de conseguir nuestras reivindicaciones: liberación de los presos políticos, regreso de los exiliados y ejercicio del derecho de autodeterminación.

El gobierno del PSOE ha escogido esta fecha intentando encontrar una menor respuesta social, así que animamos a todos y todas a llenar las calles el 21D para dejar claro que tenemos fuerza, que detendremos la represión franquista y que la lucha por la República catalana del pueblo sigue adelante y que necesitamos convocar una gran huelga general en enero y poner sobre la mesa una estrategia combativa para tumbar al régimen del 78, la monarquía y las injusticias sociales.

¡La lucha por la República catalana del pueblo continúa!

Els carrers seran sempre nostres!