¡La lucha por la salud mental continúa!

La situación en la educación pública catalana es insoportable. Miles de estudiantes nos enfrentamos cada año a los mismos problemas: estudiar en aulas masificadas sin calefacción; estar meses sin profesor o no tener la atención que necesitamos al no haber suficientes; no poder estudiar la FP que nos gustaría o tener que pagar miles de euros para ello, y lo mismo en la universidad; poder costearnos los libros; sufrir abusos de muchas de las empresas donde realizamos las prácticas; o no contar con profesionales de salud mental frente a la epidemia de trastornos que estamos sufriendo.

El Govern, que prometió hacer políticas sociales, mantiene a los servicios públicos en unas condiciones deplorables. Se intentan justificar diciendo que no hay recursos, pero no es cierto. En los últimos 4 cursos, el Departament d'Educació ha dado 4.887 millones de euros a la escuela concertada. A pesar de la caída de alumnos, ¡desde 2017 el Govern ha aumentado su dotación en 180 millones! 16.000 plazas en la FP privada-concertada subvencionadas con dinero público quedan sin ocupar. Son regalos a los empresarios que entienden la educación o la sanidad como un negocio. Además, estos conciertos educativos se encuentran en manos de sectas ultracatólicas que esparcen su mensaje machista y LGTBI-fóbico.

¡Todas y todos a las calles! Profesoras, sanitarias y estudiantes vamos juntas a la huelga

Nos sobran razones, y por eso desde el Sindicat d’Estudiants llamamos a la huelga estudiantil los próximos 25 y 26 de enero, con nuestros profesores y profesoras, y también con el personal sanitario, médicos y médicas, enfermeras, psicólogas, etc., que también están llamados a la huelga por sindicatos de trabajadores y trabajadoras. Su lucha contra la precariedad y los bajos salarios es también la nuestra: ¡queremos una educación y sanidad públicas de calidad!

Animamos a organizar Comités de lucha en cada centro de estudios, a asistir a las movilizaciones de esos días de huelga y a la gran manifestación en defensa de los servicios públicos del sábado 28 de enero. ¡Luchando todas juntas podemos vencer!

Las estudiantes exigimos:

  1. Educación pública 100% gratuita, de calidad y en català desde Infantil a la Universidad e inversión del 7% del PIB. Reversión de todos los recortes y privatizaciones; ni un euro en la privada-concertada.
  2. Aumento drástico de las plantillas de profesorado para reducir las ratios a 15 alumnos por aula.
  3. Creación de miles de plazas públicas y gratuitas en la Formación Profesional. Prácticas remuneradas, dignas y con derechos.
  4. En defensa de la salud mental. Contratación de psicólogas y psiquiatras en la Atención Primaria y hospitales, y en cada escuela, instituto y facultad públicos. Educación sexual, emocional y de prevención de suicidios como parte de los planes de estudio.
  5. Por un puesto de trabajo digno al terminar los estudios o subsidio de paro indefinido.
  6. Nacionalización de la sanidad privada y la industria farmacéutica por poner todos los recursos económicos existentes al servicio de las necesidades sociales

***

La lluita per la salut mental continua!

La situació a l’educació pública catalana és insuportable. Milers d'estudiants ens enfrontem cada any als mateixos problemes: estudiar en aules massificades sense calefacció; estar mesos sense professor o no tenir l'atenció que necessitem en no haver-hi prou; no poder estudiar l'FP que ens agradaria o haver de pagar milers d'euros per a fer-ho, i el mateix a la universitat; costejar-nos llibres que tenim dificultats per a pagar; sofrir abusos de moltes de les empreses on fem les pràctiques; o no comptar amb professionals de salut mental davant l'epidèmia de trastorns que estem patint.

Aquest Govern, que va prometre fer polítiques socials, manté els serveis públics en unes condicions deplorables. S’intenten justificar dient que no hi ha recursos, però no és cert. En els últims 4 cursos el Departament d'Educació ha donat 4.887 milions d'euros a l'escola concertada. Tot i la caiguda d'alumnes, des del 2017 el Govern ha augmentat la seva dotació en 180 milions! 16.000 places a l’FP privada-concertada subvencionades amb diners públics queden sense ocupar. Regals als empresaris, que entenen l’educació o la sanitat com un negoci. A més, aquests concerts educatius es troben en mans de sectes ultracatòliques que escampen el seu missatge masclista i LGTBI-fòbic.

Tothom als carrers! Professores, sanitàries i estudiants anem juntes a la vaga!

Ens sobren raons, i per això des del Sindicat d’Estudiants cridem a la vaga estudiantil els propers 25 i 26 de gener, amb els nostres professors i professores, i també amb el personal sanitari, metges i metgesses, infermeres, psicòlogues, etc., que també està convocat a la vaga per sindicats de treballadors i treballadores. La seva lluita contra la precarietat i els baixos salaris és també la nostra: volem una educació i sanitat públiques de qualitat!

Animem a organitzar Comitès de lluita en cada centre d’estudis, i a assistir a les mobilitzacions d’aquells dies de vaga i a la gran manifestació en defensa dels serveis públics del dissabte 28 de gener. Lluitant totes juntes podem vèncer!

Les estudiants exigim:

  1. Educació pública 100% gratuïta, de qualitat i en català des d'Infantil a la Universitat i inversió del 7% del PIB. Reversió de totes les retallades i privatitzacions; ni un euro a la privada-concertada.
  2. Augment dràstic de les plantilles de professorat per a reduir les ràtios a 15 alumnes per aula.
  3. Creació de milers de places públiques i gratuïtes a la Formació Professional. Pràctiques remunerades, dignes i amb drets.
  4. En defensa de la salut mental. Contractació de psicòlogues i psiquiatres a l’Atenció Primària i hospitals, i a cada escola, institut i facultat públiques. Educació sexual, emocional i de prevenció de suïcidis com a part dels plans d'estudi.
  5. Per un lloc de treball digne en acabar els estudis o subsidi d’atur indefinit.
  6. Nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica per posar tots els recursos econòmics existents al servei de les necessitats socials.